hasil typewriting aku

March 05, 2012

nak bagi insaf ka pa depa nih ?


Assalamualaikum semua , kali nih ceq nk kongsi hat mana xtaw tuh kan . nih , cqita yang xsyok kita degaq . mujuq kat negara jiran ja . bukan negra kita . moga moga dapat kita muhasabah diqi kita noh . jom baca . jangan malaih malaih , -.-v


Sangat mengharukan, seorang hakim bernama Marzuki di Mahkamah Indonesia berasa sebak 


dengan penerangan pesalah seorang nenek tua yang mengaku salah mencuri ubi kayu.

Di ruang mahkamah pengadilan, seorang hakim duduk termenung menyemak pertuduhan kepada seorang nenek yang dituduh mencuri ubi kayu. Nenek itu merayu bahawa hidupnya miskin, anak lelakinya sakit, dan cucunya kelaparan. Namun pengurus ladang tuan punya ladang ubi tersebut tetap dengan tuntutannya supaya menjadi iktibar kepada orang lain.

Hakim menghela nafas dan berkata, “Maafkan saya, bu”, katanya sambil memandang nenek itu.

”Saya tidak dapat membuat pengecualian undang-undang, undang-undang tetap undang-undang, jadi anda harus dihukum. Saya mendenda anda Rp 1 juta (lebih kurang RM350) dan jika anda tidak mampu bayar maka anda harus masuk penjara 2.5 tahun, seperti tuntutan undang-undang”.

Nenek itu tertunduk lesu. Namun tiba-tiba hakim menbuka topi hakimnya, membuka dompetnya kemudian mengambil & memasukkan wang Rp 1 juta ke topinya serta berkata kepada hadirin yang berada di ruang mahkamah.

‘Saya atas nama pengadilan, juga menjatuhkan denda kepada setiap orang yang hadir di ruang mahkamah ini, sebesar Rp 50 ribu (lebih kurang RM17), kerana menetap di bandar ini, dan membiarkan seseorang kelaparan sehingga terpaksa mencuri untuk memberi makan cucunya.

“Saudara pendaftar, tolong kumpulkan denda dalam topi saya ini lalu berikan semuanya kepada yang tertuduh.”

Sebelum tukul diketuk nenek itu telah mendapatkan sumbangan wang sebanyak Rp 3.5 juta dan sebahagian telah dibayar kepada mahkamah untuk membayar dendanya, setelah itu dia pulang dengan wajah gembira dan terharu dengan membawa baki wang termasuk wang Rp 50 ribu yang dibayar oleh pengurus ladang yang mendakwanya..

Kisah ini sungguh menarik dan boleh di share untuk menjadi contoh kepada penegak undang-undang di Malaysia agar bekerja menggunakan hati nurani dan mencontohi hakim Marzuki yang berhati mulia ini.

. hope enjoi reading . gimme one LIKE . peace yaww .

5 comments :

Fakhrul Haiyin said...

kesian nenek tu. nsib hakim tu bagos.

farah jamil said...

Ade lagi ke hakim yang adil seperti ni kat Malaysia. Walaupun beliau kesian dengan nasib nenek tu, beliau tetap menjalankan tanggungjawabnya,malah membuat penyelesaian yang juga membantu nenek tu.

Hope, negara kita pun ada ramai hakim yang macam tu..

Gadis Biasa said...

kesian nenek 2...baiknye hakim 2..bukan semua hakim tak boleh caya kan..

cik kiwi's said...

hakim sekarang takde yang macam tu.

Aien Nia said...

kesian nenek 2..